Mesaj adresat domnului Dorel Coica, primarul orasului Satu Mare

Pentru inceput, imi permit sa va adresez calde felicitari pentru castigarea alegerilor.

Va felicit si va doresc ca impreuna cu noua echipa de la conducerea Satmarului sa reusiti sa dati o noua fata acestui minunat oras.

Ca si coleg de partid, prieten si mai ales ca cineva care in ultimii ani s-a ocupat destul de mult cu aspectele imobiliare din Satu Mare, imi permit sa va sugerez sa va aplecati cu mare atentie asupra elaborarii noului PUG (planul urbanistic general). Care desi trebuia sa fie finalizat de multa vreme, nici azi nu este gata. Dar poate-i mai bine!

Cred ca prin ceea ce se va stabili in noul PUG puteti creiona viitorul orasului Satu Mare, asa cum va arata peste 10-15 ani. Puteti da o directie si o viziune proprie care sa aduca un plus de prosperitate locuitorilor orasului.

Acum cativa ani, am avut o perioada o emisiune la Nord-Vest TV (Realitatea mobiliara) in care incepusem discutii interesante despre aspectele imobiliare ale orasului. Intr-una dintre emisiuni am avut placerea sa-l am ca si invitat pe domnul Illyes Gyula, fostul primar al Satmarului. Un foarte bun profesionist in administratia locala, insa parca un pic lipsit de viziune si curajul de a da o fata europeana, de a creea o personalitate proprie urbei noastre. Inregistrarea emisiunii o puteti vedea aici.

Cred ca Satu Mare are cateva oportunitati care, cu putin curaj, prin noul PUG, pot fi exploatate in folosul nostru:

 1.  apa termala pe care “stam” poate face din Satu Mare, in cativa ani, o statiune balneo-climaterica de renume (nu vad de ce Oradea poate profita si noi nu). Insa pentru asta trebuie ca prin noul PUG sa se stabileasca foarte clar zona de agrement dedicata acestui scop. Probabil zona Noroieni. Cu prevederi clare unde si ce se poata construi: hoteluri, restaurante, pensiuni, stranduri, locuri de joaca si agrement, etc. Fara alte “mici lagune” de interes din partea unor particulari.
 2.  pozitionarea geografica a Satmarului cred ca este una care ne avantajeaza. Asa cum Turda este central logistic al Romaniei pentru retail, Satu Mare poate fi centru logistic al produselor industriale dinspre Vest spre Rusia, Ucraina, etc. Zona Petea poate fi potrivita in acest sens. Insa pentru asta trebuie dezvoltata infrastructura necesara, inclusiv includerea Satmarului pe traseele comerciale ale Europei.
 3. Satu Mare poate fi si un oras puternic industrializat. Continuarea dezvoltarii Parcului Industrial si mai ales rezolvarea utilitatilor necesare dezvoltarii unei industrii (curent, canalizare, etc) care acum sunt la limita in zona Parcului Industrial.
 4. Satu Mare poate si trebuie sa se dezvolte si prin crearea si construirea de noi cartiere de blocuri moderne si case rezidentiale cochete.
  Prin noul PUG pot fi rezolvate multe din problemele aparute in ultimii ani, cand cred ca s-a ajuns in multe cazuri la situatii penibile. Si aici ma refer la situatii in care deciziile privind aprobarea unor constructii noi au depins, in cele mai multe cazuri, de parerea vecinilor si negocierile cu acestia.
  Investitorii imobiliari trebuie priviti cu respect, pentru ca prin banii lor se asigura dezvoltarea si modernizarea orasului. In acelasi timp trebuie stabilite zone clare unde pot fi construite blocuri si zone distincte pentru case.
  Iesirea spre Carei cred ca poate fi o zona ideala pentru dezvoltarea de noi cartiere de blocuri. O zona unde printr-un parteneriat intre proprietarii terenurilor, dezvoltatorii imobliari si mai ales primarie,  se poate dezvolta o zona superba de blocuri.
  Zonele destinate caselor trebuie mult mai bine protejate prin precizarea prin PUG nu doar CUT (coeficient de utilizare a terenului) si POT (procent de ocupare a terenului), cat si prin precizari clare privind marimea (ca si suprafata) si regimul de inaltare a caselor ce pot fi construite.

In speranta ca aceste cateva idei pot fi o tema de lucru,

Cu un deosebit respect si incredere,

Aurel Racautanu

About aurelracautanu

Astazi e o noua zi. Asa ca ma bucur de ea.
Gallery | This entry was posted in Analize imobiliare and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s