Ce se va intampla pe piata imobiliara satmareana in 2011?


Semnele si tendintele din ultimele 2 luni ne determina sa credem ca am trecut peste criza si piata imobiliara incepe sa se dezghete.

Care sunt indiciile unei reveniri?

 • fondurile de investitii au inceput sa se intereseze din nou de terenuri comerciale in Satu Mare. Orice tranzactie pe acest sector va avea influente pozitive pe toata piata imobiliara, pentru ca de obicei, vanzatorii unor astfel de proprietati reinvestesc tot in imobile
 • persoanele fizice cu cash sau cele care isi doresc schimburi de imobile (sa schimbe un apartament mai mic pe unul mai mare, un apartament pe o casa sau invers) au trecut peste “frica” generata de criza prin care am trecut si incep sa se intereseze si chiar sa tranzactioneze
 • persoanele cu bani specializate pe investitii imobiliare isi dau seama ca acest an este unul foarte bun pentru achizitii, datorita preturilor aflate la un nivel mic, si incep sa sondeze si sa testeze piata.
  Atentie! Vanzatorii care inca mai “viseaza” la investitorii straini sau oseni care vin si cumpara imobile la preturi fabuloase, e cazul sa se trezeasca la realitate. Never!

Care este nivelul preturilor imobilelor din Satu Mare la inceput de 2011?

Preturile imobilelor, fie ele apartamente, case sau terenuri se afla undeva la 50-60% din valorile din 2008.Vom reveni cu o analiza pe tipuri de apartamente si zone.

Ce se va intampla in 2011?

1.Numarul de tranzactii imobiliare va fi in crestere fata de anii 2009-2010, insa nu se va ajunge nicidecum la nivelul anilor 2007-2008.
2.Pe piata apartamentelor si caselor vechi preturile vor avea in continuare o usoara scadere de 5-10% pana la finalul anului, determinata de urmatorii factori:

 • bancile inca nu au reinceput creditarea si nici nu sunt asteptari in acest sens in 2011. Cel mai probabil va reincepe creditarea firmelor (persoane juridice) care sa genereze noi locuri de munca
 • exista stocuri mari de apartamente care vor fi scoase la vanzare de catre banci; apartamente provenite din executarea persoanelor fizice care nu au reusit sa-si plateasca ratele la credite. Daca pana acum bancile s-au ferit sa scoata la vanzare astfel de proprietati, cred ca in acest an nu vor mai avea incotro.
 • valoarea reala a acestor imobile vechi “ceausiste”, a scazut , datorita “imbatranirii” atat a constructiilor, cat mai ales a instalatiilor.

3. Piata terenurilor inca va stagna, atat ca nr. redus de vanzari, cat si ca nivel al
preturilor.
4.Pe piata constructiilor noi, in special pe segmentul case noi, este posibila o crestere
de 5-10% a preturilor spre sfarsitul anului, deoarece:

 • cumparatorii vor fi tot mai interesati de astfel de investitii mult mai sigure (mai ales case noi, cu un grad mai scazut de risc la cutremure) si mai confortabile decat cele vechi
 • posibila creditare a firmelor poate duce la o crestere a preturilor la materialele de cosntructii, ceea ce se va reflecta in pret
 • stocul de apartamente noi sau case noi de calitate buna in Satu Mare este destul de redus fata de nevoile reale ale populatiei tinere.
  Pe segmentul case noi, Zona Mal drept Somes (zona cea mai cautata), exista un singur proiect interesant in constructie, iar la capitolul apartamente noi, oferta este constituita  in special din apartamente scoase la revanzare de cumparatori sau investitori.

 

About aurelracautanu

Astazi e o noua zi. Asa ca ma bucur de ea.
Gallery | This entry was posted in Analize imobiliare, Stiri. Bookmark the permalink.

2 Responses to Ce se va intampla pe piata imobiliara satmareana in 2011?

 1. alexx.o says:

  stimate Dl.Aurel

  Nu este corect ce scrieti !
  Din punctul meu de vedere preturile apartamentelor sunt prea mari la ora actuala in Satu Mare.Ar trebui sa luati si asta in calcul cand scrieti un articol.
  Cei care “sondeaza piata imobiliara”…va garantez eu ca nu o sa cumpere in orasul nostru.
  Iar banciile si apartamentele lor?
  Pretul este prea mare, pentru ca din cauza lor am ajuns in situatia asta.
  Au dat credite de 40.000 – 50.000 Euro pentru apartamente la care probabil 50-max.60% acoperea realitatea si valorea lor.
  Nu puteti folosi asta ca argument !!!

  Cu stima
  Alexx.o

 2. aurelracautanu says:

  Alex, multumesc pt. comentariul tau.
  1.Cand spui ca preturile ap. sunt prea mari, la ce te raportezi?
  Pt. ca tocmai asta spun in articol ca fata de 2008 preturile sunt la 50-60%. Vanzatorii probabil vor spune ca nu am dreptate pt. ca preturile astazi sunt prea mici; asa ca depinde din ce punct de vedere vezi situatia. Daca te raportezi la venituri, atunci ai dreptate, pt. ca un tanar din Satu Mare cu salariile de astazi ii este greu sa-si cumpere un apartament.
  2.In ceea ce priveste bancile iti dau dreptate; insa sunt un “rau ” necesar pentru ca fara o creditare de la o banca este absolut imposibil unui tanar sa-si cumpere o locuinta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s